İçeriğe geç

Savcı Tutukluyu Serbest Bırakabilir Mi

Soruşturma evresinde savcı kendiliğinden tutukluyu serbest bırakabilir mi?

Aksi halde, maddenin 2. fıkrası uyarınca Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adli kontrol veya tutuklamaya yer olmadığına karar verirse şüpheliyi kendiliğinden serbest bırakabilir; bu hususta yargı kararı gerekmez.

Savcı tutuklama kararını kaldırabilir mi?

Sonuç olarak CMK’nın 103/2 maddesine göre Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adli kontrol ve tutuklama tedbirlerini re’sen, yani kendiliğinden kaldırmaya yetkilidir.

Savcı tutuklama kararını kaldırabilir mi?

SORUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararı, Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkimi tarafından verilir. Cumhuriyet Savcısı, tutuklamayı kendi takdirine göre kaldırabilir.

Savcı ifadeden sonra serbest bırakır mı?

Tanıklık tamamlandıktan sonra, kişiler genellikle savcının talebi üzerine tutuklama veya adli kontrol şartıyla Ceza Adalet Mahkemesi’ne sevk edilir. Sulh yargıcı, kişinin yargılama boyunca gözaltında kalıp kalmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecektir.

Savcının serbest bırakması ne demek?

CMK’nın a fıkrası uyarınca savcının gözaltına alınan kişiyi cezalandırma yetkisini düzenleyen 103/2. maddesinde, “Savcı, soruşturma evresinde adli kontrol veya tutuklamanın ortadan kalktığı sonucuna varırsa, gerekirse şüpheliyi re’sen serbest bırakır.” hükmü yer almaktadır.

Hakim savcının mütalaasına uymak zorunda mı?

Savcının mütalaasının davada ne kadar önemli olduğu sorusuna dönersek, savcının mütalaası, dava dosyasında duruşmaya katılan savcının mütalaasıdır. Dolayısıyla mahkemenin, deliller üzerindeki mütalaaya uyma zorunluluğu yoktur!

Tutuklu nasıl serbest kalır?

Adli kontrol altında serbest bırakılma başvurusu, CMK m.

Tutuklu nasıl tahliye edilir?

Bir tutuklu, mahkemenin tutuklama emrine dayanarak serbest bırakılmasına karar vermesi durumunda gözaltından serbest bırakılabilir. Başka bir deyişle, bir kişi tutuklanırsa, hapishaneden serbest bırakılabilir ve aynı konuda başka bir mahkemenin serbest bırakma kararından sonra serbest bırakılabilir. Bundan başka bir yol yok!17 Nisan 2024

Savcı beraat isterse hakim ceza verir mi?

Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Örneğin; mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hakim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat isterken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Savcı dosyayı kapatabilir mi?

KYOK kararı: yeterli şüphenin olmaması KYOK kararı sırasında yeterli şüphe yoksa, savcı davayı kapatmaya karar verebilir. Savcı bir suç işlendiğine dair bilgi alırsa, kendi inisiyatifiyle veya şikayet gerektiren suçlarda rapora dayanarak bir soruşturma başlatır.

Savcı yakalama kararını kaldırabilir mi?

Tutuklama emri veya emri, itiraz hakkının kullanılmasıyla iptal edilebilir. İtiraz hakkının kullanılması sırasında, itirazı incelemekle görevli makam, tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir. Yetkili mahkeme, tutuklama emrinin iptali başvurusunun uygun olduğunu düşünürse, tutuklama emri iptal edilecektir.

Hangi suçlarda tutuklama olmaz?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu Madde 100/4: Beden dokunulmazlığının kasten ihlal edilmesi hâli hariç, yalnızca adli para cezasını gerektiren suçlar ile üst sınırı iki yılı geçmeyen suçlarda tutuklama kararı verilemez.

Savcı ne yapamaz?

Savcılar, yetkili oldukları coğrafi sınırlar (il veya ilçe sınırları) içinde işlenen suçları soruşturmak ve kovuşturmakla yetkilendirilmiş ve görevlendirilmiştir. Savcılar, yargı yetkileri dışında işlenen suçları soruşturmaz veya kovuşturamazlar.

Savcı neden tutuklama ister?

Tutuklama için temel nedenler arasında sanığın veya şüphelinin olaydan sonra kaçmasını engellemek ve delilleri güvence altına almak yer alır. Savcı soruşturma yürütebilir veya suçlamada bulunabilir. Ancak, tutuklama emri çıkarma yetkisi yoktur.

Hâkim mi daha yetkili savcı mı?

Rütbe bakımından hâkimler genellikle savcılardan üstündür.

Soruşturma evresinde tutukluluk kararını kim verir?

Soruşturma aşamasında tutuklama emri Tutuklama emri, kovuşturma aşamasında veya soruşturma aşamasında çıkarılabilir. Soruşturma aşamasında, tutuklama emri, cumhuriyet savcısının talebi üzerine ceza adalet hakimi tarafından çıkarılır.

Tutuklu nasıl serbest kalır?

Adli kontrol altında serbest bırakılma başvurusu, CMK m.

Soruşturma evresinin sonunda savcı hangi kararları veremez?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 172(1) maddesine göre; “Soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüpheyi oluşturacak delil bulunmaması veya kovuşturma imkânının bulunmaması hâlinde savcı kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.” 08.10.2021

Tutuklu nasıl tahliye edilir?

Bir tutuklu, mahkemenin tutuklama emrine dayanarak serbest bırakılmasına karar vermesi durumunda gözaltından serbest bırakılabilir. Başka bir deyişle, bir kişi tutuklanırsa, hapishaneden serbest bırakılabilir ve aynı konuda başka bir mahkemenin serbest bırakma kararından sonra serbest bırakılabilir. Bundan başka bir yol yok!17 Nisan 2024

Tavsiyeli Bağlantılar: Yves Rocher Reparation Şampuan Nasıl Kullanılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir