Peşkir neye denir?
Peşkir, büyük bir mendil şeklinde pamuk veya ketenden yapılmış bir bez veya ince, geniş bir havludur. Genellikle iki dar ucu bir bordürle süslenir.
Peşkir hangi yöreye ait?
[1] (argüman) (Adana, Düziçi ağzı) Genellikle pamuk ipliğinden dokunan ince bir havlu.
Peşkir çekmek ne demek?
TDK’ya göre peçete atmak, havlu atmak anlamına geliyor.
Peşkir nerede kullanılır?
Türk kültüründe yüzyıllardır kullanılan ürünlerden biridir. Peşkir, yemek yerken veya elleri kurulamak için kullanılan büyük bir havludur. Ayrıca bazı yörelerde bu ürün mutfakta çalışırken sehpa veya önlük olarak da kullanılabilir.
Kars’ta patatese ne denir?
Rusça kartofel/kartoşka kelimesinden gelir. Kratol kelimesi patates anlamına gelir.
Argoda çimmek ne demek?
Anadolu’da genellikle yüzme amaçlı kullanılır.
Eski dilde peşkir ne demek?
Farsça pēşgīr پیشگیر “önlük, banyoda kullanılan havlu” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça pēş پیش “ön” ve Farsça gīr گیر “tutmak” kelimelerinin bir bileşimidir.
Eskiden havluya ne denirdi?
Mahrama: İnce ve uzun formda (standart bir ölçüsü yoktur, 25-45×100-150 cm arasında değişir) değişik renkli pamuk ipliklerinden yapılan, eskiden havlu veya bel kemeri olarak kullanılan bir dokumadır.
Mücürüm ne demek?
Kahramanım – Omlet. Nalin – Takunya. Nelbeki – Küçük Bakır Tabak.
Maça kızında peşkir ne demek?
Peşkir = hiçbir el almamak. Kafa atma = tüm kupaları ve maça kızını bir elinde toplamak.
Pimpirik yapmak ne demek?
sıf. ve I. (kökü bilinmiyor) Çok yaşlı, zayıf ve güçsüz kimse.
Pürneşe olmak ne demek?
Pür, Farsçadan gelen “mutlu”, Arapçadan gelen “sevinç” anlamına gelen bir kelimedir.
Peşkir hangi yöreye aittir?
Muğla yöresinden 19. ve 20. yüzyıllarda havluların; günümüzde peçete olarak adlandırılan, el ve yüz kurulamak için veya masa örtüsü olarak kullanıldığı bilinmektedir. Genellikle dikdörtgen biçimindedirler ve iki kısa karşılıklı kenarları çeşitli iğne teknikleriyle süslenmiştir.
Peşkir nedir TDK?
Araştırılan “peşkir” kelimesinin birçok anlamı vardır. TDK’da araştırılan “peşkir” kelimesi pamuk ipliğinden yapılmış ince havlu anlamına gelir.
Havlu hangi dilden?
Bu bağlamda havlu kelimesi Kürtçe ḥav kelimesine dayalı olarak ḥavli kelimesinden türetilmiş olabilir. Kürtçede kullanılan -li ve Türkçede kullanılan -lı/-lu ekleri Hititlerden miras alınmıştır. Havlu kelimesi “tüylü”/bükülmemiş iplikli bir kumaşı ifade eder. Türkçede -lı, -lu ekleriyle havlu ve daha sonra havlı olarak adlandırılmıştır.
Zaar hangi yöreye ait?
Maraş-Adana bölgesinde yaygın olarak kullanılan ve muhtemelen dokuzuncu nesil çaylak anlamına gelen bir kelimedir. Kayseri ve Nevşehir bölgelerinde ise kelime “Hazaar” olarak telaffuz edilmektedir.
Eskiden havluya ne denirdi?
Mahrama: İnce ve uzun formda (standart bir ölçüsü yoktur, 25-45×100-150 cm arasında değişir) değişik renkli pamuk ipliklerinden yapılan, eskiden havlu veya bel kemeri olarak kullanılan bir dokumadır.
Ganfet ne demek?
GANFET: Kaya şekeri. FARŞ: Kötü ve utanç verici kadın. GAW: Komik.
Güllep ne demek?
eski tip menteşe. İki elemandan oluşur. Bunlardan biri kapıya çivilenir, kalan ucu bükülür. Diğeri kapı çerçevesine çivilenir ve açıkta kalan ucunda bir halka bulunur. Güllep imal edilmez, ferforje demirden yapılır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Lakap Takmak Hangi Ayette Geçiyor